Ιδιοπαθής Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πιέσως

Ιδιοπαθής Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πιέσεως είναι ένας τύπος επικοινωνούντος υδροκεφάλου (communicating hydrocephalus). Αυτός ο τύπος υδροκεφάλου προκαλείται από δυσαπορρόφηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού χωρίς την παρουσία αποφράξεως στο κοιλιακό σύστημα του εγκεφάλου.

Ο Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πιέσεως χαρακτηρίζεται κλινικά από διαταραχή στην βάδιση, άνοια, και ακράτεια ούρων, γνωστή και ως τριάδα των Hakim & Adams.

Η ακριβής αιτία του Ιδιοπαθούς Υδροκέφαλου Φυσιολογικής Πιέσως δεν είναι γνωστή. Οι ασθενείς με Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πιέσεως μπορεί να αντιμετωπισθούν συντηρητικά ή χειρουργικά με την τοποθέτηση «Βαλβίδας» εγκεφάλου ή την υποβολή σε ενδοσκοπική τρίτη κοιλιοστομία (ETV) σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι το υγρό το οποίο αποτελείται κυρίως απο νερό και κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και σε χώρους/κοιλότητες του εγκεφάλου οι οποίες ονομάζονται κοιλίες του εγκεφάλου. Υπάρχουν 4 κοιλίες φυσιολογικά στον εγκέφαλο, οι οποίες αποτελούν το κοιλιακό σύστημα του εγκεφάλου και οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με τρήματα (οδούς επικοινωνίας).

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, παρέχει θρεπτικές ουσίες και αποβάλλει τις μη – χρήσιμες ουσίες.

Φυσιολογικά η παραγωγή και απορρόφηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι ρυθμισμένη με ακρίβεια έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ παραγωγής και απορρόφησης του.

Στην περίπτωση του Ιδιοπαθούς Υδροκεφάλου Φυσιολογικής Πιέσεως υπάρχει αυξημένος όγκος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού από άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους των κοιλιών του εγκεφάλου (υδροκέφαλος). Η αύξηση του μεγέθους των κολιών του εγκεφάλου προκαλεί βλάβη στον γειτονικό ιστό του εγκεφάλου.

Ο Ιδιοπαθείς Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πιέσεως συνήθως συμβαίνει σε ηλικιωμένους. Τα συμπτώματα των ασθενών με Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πιέσεως μπορεί να βελτιωθούν με χειρουργική παρέμβαση όπου τοποθετείται «Βαλβίδα» εγκεφάλου ή γίνεται ενδοσκοπική τρίτη κοιλιοστομία (σε επιλεγμένες περιπτώσεις). Κατά την τελευταία γίνεται μια μικρή οπή στο έδαφος της τρίτης κοιλίας και έτσι παρακάμπτεται η φυσιολογική οδός ροής του εγκεφαλονωτιαίου υγρού βελτιώνοντας την ροή του και τα συμπτώματα των ασθενών.

Νευροχειρουργική συμβούλη μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης

Καλέστε στο 210 7238 974 ή στο 6947147386  απο 10 π.μ. εώς 9 μ.μ.

Συμβούλές μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης, κάντε κλίκ

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH