Ενδοσκοπική Διασφηνοειδική Αφαίρεση Αδενώματος της Υπόφυσης

Η υπόφυση είναι ένας ενδοκρινής αδένας που παράγει ορμόνες. Η υπόφυση είναι μια μικρού μεγέθους δομή που βρίσκεται στην βάση του εγκεφάλου πίσω από την μύτη, όπου προστατεύεται από ένα οστό της βάσης του κρανίου που ονομάζεται σφηνοειδές οστό.

Τα αδενώματα της υπόφυσης είναι καλοήθεις όγκοι που μεγαλώνουν αργά. Τα περισσότερα αδενώματα της υπόφυσης είναι μικρού μεγέθους (μικρότερα απο ένα εκατοστό διάμετρο) και ονομάζονται μικροαδενώματα, ενώ μερικοί ασθενείς έχουν μεγάλου μεγέθους αδενώματα της υπόφυσης (μεγαλύτερα απο ένα εκατοστό διάμετρο) που ονομάζονται μακροαδενώματα.

Οι θεραπευτική αντιμετώπιση των αδενωμάτων της υπόφυσης γίνεται με:

  • Φάρμακα
  • Χειρουργική αφαίρεση
  • Ακτινοβολία

Ενδοσκοπική διασφηνοειδική αφαίρεση αδενώματος της υπόφυσης γίνεται υπό γενική αναισθησία. Το ενδοσκόπιο εισάγεται δια του ρώθωνα προς της βάση του κρανίου (σφηνειδές οστό) όπου βρίσκεται ο όγκος. Ειδικά χειρουργικά εργαλεία εισέρχονται δια του ρώθωνα και δίπλα στο ενδοσκόπιο. Ο όγκος αφαιρείται και το οστικό έδαφος της περιοχής που καταλαμβανόταν από τον όγκο κλείνεται. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε ενδοσκοπική διασηνοειδική αφαίρεση αδενώματος της υπόφυσης διαμέσου του δεξιού ρώθωνος συνήθως αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνει μέσω του αριστερού ή και των δύο ρωθώνων, αναλόγως με την θέση και έκταση του όγκου. Ο ασθενής συνήθως παραμένει 3 ημέρες στο νοσοκομείο και μετά εξέρχεται προς την οικεία του.

Νευροχειρουργική συμβούλη μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης

Καλέστε στο 210 7238 974 ή στο 6947147386  απο 10 π.μ. εώς 9 μ.μ.

Συμβούλές μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης, κάντε κλίκ

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH